Informatie voor familie en naasten
Samen zorgen, nu en morgen
De toegankelijkheid en kwaliteit van zorg komen steeds meer onder druk te staan door vergrijzing, minder beschikbaar personeel en steeds ingewikkeldere zorgvragen. Het samenwerken met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers (informele zorgverleners) wordt steeds belangrijker voor het welzijn en zelfredzaamheid van cliënten. We willen aandacht hebben voor kwaliteiten, vaardigheden en grenzen van informele zorgverleners. We gaan daarbij uit van onze visie op informele zorg:
In de samenwerking tussen cliënt/bewoner, informele en formele zorg en sociaal netwerk wordt zorg en ondersteuning met en voor de cliënt/bewoner op maat georganiseerd. In deze noodzakelijke samenwerking werken we vanuit gelijkwaardigheid, vertrouwen, erkenning en hebben we respect voor elkaars (on)mogelijkheden en grenzen.
Een groot deel van uw welzijn wordt bepaald door de betrokkenheid van het netwerk, dit zijn uw naasten. Denk hierbij aan een eventuele partner en/of kind(eren), familie en vrienden. Ook mensen van een hobby- of sportclub, een kerk of een kring bijvoorbeeld vallen hieronder, of een mantelzorger die ondersteunt bij een aantal taken. Het maakt niet uit waar u bij bovenstaande inzet woont, uw naasten en het netwerk zijn erg belangrijk!
Soms kan het zo lijken dat, bij verhuizing naar een woonzorglocatie, de zorgmedewerker de ondersteuning die u vanuit het netwerk thuis ontvangt, gaat overnemen. Voorheen gebeurde dat ook vaak, maar dat is veranderd. Vandaag de dag spelen de naasten een onmisbare rol in de zorg en wordt hun aandeel steeds groter. Bij de verhuizing neemt u niet alleen een koffer met spullen en dierbare herinneringen mee, maar ook het gecreëerde netwerk gaat mee zoals dat altijd werd ingezet.
U en uw naasten
Wanneer u komt wonen op een van de locaties van Het Baken, vinden wij het belangrijk dat u uw leven kunt invullen zoals u dat gewend bent of zoals u zich dat nu zou wensen. Uw naasten zijn belangrijk om dat voor u mogelijk te maken. Wanneer zij zich welkom voelen en van betekenis kunnen zijn en blijven, dan kan de relatie zoals die was voor de verhuizing zoveel mogelijk intact blijven. Zij kennen u als geen ander en vormen een belangrijke bron van informatie voor de medewerkers. Natuurlijk realiseren we ons ook dat het soms, door verschillende oorzaken, tijdelijk moeilijk is om betrokken te zijn. Het Baken zal uw naasten zoveel mogelijk ondersteunen en begeleiden om die dingen voor u te kunnen doen die nodig zijn voor uw ondersteuning of daginvulling. Daarbij zijn we ook dankbaar voor onze vele vrijwilligers die ondersteunend zijn aan de zorgverlening. Zij helpen bv. ook met de maaltijden, het vervoer of de georganiseerde activiteiten.
Soms vinden naasten het lastig om te bedenken waar zij u mee kunnen ondersteunen. Daarvoor hebben we een brochure gemaakt waarin voorbeelden worden gegeven van activiteiten die zij kunnen (blijven) uitvoeren. Medewerkers van Het Baken overleggen met u en uw naasten hoe we zo goed mogelijk kunnen samenwerken in het uitvoeren van de genoemde activiteiten.
Wat kunt u verwachten?
Wanneer u komt wonen op een van onze locaties, zal (indien mogelijk) voorafgaand aan de verhuizing een huisbezoek plaatsvinden. Een medewerker van Zorgverlening Het Baken komt bij u thuis om alvast kennis te maken. Door bij u thuis te komen, kunnen wij u beter leren kennen en willen we de verhuizing minder ingrijpend laten zijn. Het is fijn wanneer daar naasten bij aanwezig zijn. We bespreken dan wat u belangrijk vindt, wie er om u heen staan en welke rol zij dus blijven spelen in uw leven. Deze informatie komt in uw zorgdossier. U kunt ook zelf meelezen in uw dossier. Net als een naaste als u daarvoor toestemming geeft.
Om u zo goed mogelijk te leren kennen, hebben we informatie van u nodig. Daarom vragen wij of u en uw naasten de levensloop willen invullen in het zorgdossier. Tijdens het huisbezoek zal uitgelegd worden wat dit inhoudt. Tijdens dit huisbezoek brengen we in beeld wie er om u heen staan en wat zij voor u blijven betekenen.
- Eerst kijken we naar wat u nog zelf kunt en graag zelf wil blijven doen. Wat is voor u hierbij belangrijk?
- Is er een hulpmiddel in te zetten, zodat u een bepaalde handeling toch zelf kunt blijven uitvoeren? Zoals bv. een verlengde schoenlepel, zodat u zelf uw schoenen kunt blijven aantrekken.
- Wat kunnen naasten voor u betekenen bij de dingen die voor u belangrijk zijn? Hierbij is de brochure ‘Samen zorgen, nu en morgen’ goed te gebruiken.
- Wat zouden andere sociale contacten of vrijwilligers voor u kunnen betekenen?
- En als laatste: wat kan de (zorg) medewerker van Het Baken nog voor u betekenen?
Op deze manier proberen we met elkaar een zo'n prettig mogelijke woonomgeving maken!