"Dit kon zo niet langer, we hebben daarom zelf de telefoon gepakt”
16 mei 2024Betty Vos is werkzaam als Verzorgende IG op locatie De Hullen in Oldebroek en doet haar werk met veel passie en liefde. “De verandering in de ouderenzorg is al voelbaar”, vertelt Betty. “Vooral in de ochtend en avond hebben we het erg druk. Bewoners hebben meer zorg nodig dan voorheen. Waardoor veel andere bewoners langer zitten ‘te wachten’ in de woonkamer. En waar er voorheen 's avonds tijd was voor een kopje koffie met de bewoners en daarna nog even gezellig sjoelen, lukt dat nu niet meer.” Dat moest anders dus hebben Betty en collega’s samen met naasten een mooie, slimme oplossing georganiseerd.
Loos momentje
Betty vertelt: “Doordat de bewoners meer zorg nodig hebben dan voorheen, vraagt het bijvoorbeeld meer tijd om een bewoner klaar te maken voor de nacht. We moeten hierdoor eerder beginnen met het rondje om iedereen naar bed te brengen. Terwijl wij daar mee bezig zijn, zitten de andere bewoners te wachten in de woonkamer. Dit is een moment waarop wij heel erg iemand missen die er dan voor de bewoners in de woonkamer kan zijn. En waarvan wij dachten ‘dit kan zo niet langer.’”
Familieavond
Betty: “Toevallig stond er op korte termijn een familieavond gepland. We besloten om dit onderwerp op de agenda te zetten. Tot onze schrik zagen we dat er ontzettend weinig aanmeldingen waren. Toen hebben we de telefoon gepakt en de families persoonlijk gevraagd te komen deze avond, vanwege de grote en belangrijke onderwerpen. En met succes! Bijna alle families waren er toch.”
Hulpvraag
Betty blik terug op die familieavond: “We hebben de vraag maar gewoon in de groep gegooid: ‘Wie kan ons ’s morgens of ’s avonds, al is het maar een uurtje, ondersteunen? Of bijvoorbeeld in plaats van koffiedrinken met je naaste op zijn/haar kamer, je verplaatsten naar de huiskamer en meteen ook de medebewoner van je vader/moeder een bakje koffie inschenken?
> Op de foto Betty met een bewoner >
Deze oproep heeft geholpen, steeds meer naasten ondersteunen ons ’s morgens en ’s avonds. De één op vaste basis en de ander vrijblijvend. De één met koffie zetten en de ander met de vaatwasser uitpakken. Superfijn! Niet iedereen stond meteen te springen en dat begrijpen wij. Maar deze oproep en het gesprek erover heeft voor veel begrip gezorgd.”
Meer begrip over en weer
Betty: “Familieleden zien nu hoe druk wij zijn en wat wij allemaal doen. Andersom begrijpen wij nu ook beter waarom iemand hierin terughoudend kan zijn. Bijvoorbeeld bij een bewoner met dementie. Haar zoon vond het heel erg verdrietig om telkens te moeten vertellen dat haar man was overleden. Elke keer ging de zoon met een verdrietig gevoel naar huis. Wij hebben hem geholpen met hoe hij hier mee om kan gaan, om niet telkens het verhaal opnieuw te hoeven vertellen.”
Betty
“Familieleden zien nu wat wij allemaal doen. Andersom begrijpen wij nu ook beter waarom iemand hierin terughoudend kan zijn."
Goed organiseren
“We proberen van de nood een deugd te maken”, zeg Betty. “Eén van die dingen waar wij geen tijd voor hebben is het uitzoeken van de kledingkast van de bewoner. Bijvoorbeeld de winterkleding eruit en zomerkleding erin. Daarom maken we er een gezellig moment van. Alle familie is uitgenodigd om te komen helpen en dan beginnen we eerst met een kop koffie en eindigen we met een kop soep en een broodje.” Eén van de dingen die wij nu nog missen is ‘inwerktijd’. Familie heeft aangegeven het superfijn te vinden om even op weg geholpen te worden. Hier liggen denk ik nog hele grote kansen.”
Meer info?
Het verhaal van Betty en haar collega’s is een prachtig voorbeeld van hoe informele zorg (de zorg die het netwerk om de bewoner heen kan verlenen) nu al wordt vormgegeven op de locaties van Het Baken. Heel 2024 en 2025 werken we er hard aan dit op alle locaties logisch en mogelijk te maken. Wilt u meer weten over informele zorg? Lees dan hier meer.
De headerfoto van dit bericht hoort niet bij de afdeling, bewoners en collega's genoemd in dit artikel.